Kütahya ilimizi yakından tanıyalım.
|
Kütahya Gezilecek Yerler Görmeniz Gereken 20 Yer
İÇİNDEKİLER
Çini sanatının ve eserlerinin başkenti olan Kütahya gezilecek yerler yazımızı sizin için özenle hazırladık. Çini süslemelerinin farklı tarihi ve önemli yapıları bu şehirde bulmanız mümkün. Zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip Kütahya’da gezilecek yerler listenizde yer verebileceğiniz, farklı doğal güzellikleri ile de dikkat çekici özellikler taşıyor. İşte Kütahya gezi rehberi okumak için hazır.
Kütahya Gezilecek Yerler
1. Aizonai Antik Kenti
Aizonai Antik Kenti / Kütahya
Kütahya’nın tarihine şahitlik eden Aizonai Antik Kenti, tarihi yapıları ile Kütahya gezi rehberi listelerinde yer alan önemli bir merkezdir. Antik kentte yapılan kazılarda bulunan arkeolojik eserler, Kütahya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Antik kent içerisinde farklı birçok tarihi kalıntı bulunmakta olup, açık hava müzesi niteliğinde sergilenmektedir. İçerisinde bulunan yapılar arasında dünyanın ilk borsa merkezi, Zeus tapınağı ve yine dünyanın en iyi şekilde korunmuş tiyatro ve stadyum kompleksi gibi yapılarda bulunmaktadır.
Çavdarhisar ilçesinde bulunan antik kent, şehir merkezinden 48 kilometre mesafede yer alır.
2. Saat Kulesi
Kütahya Saat Kulesi
Şehir merkezinde bulunan saat kulesi, Osmanlı döneminde Kütahya valiliği yapmış olan Fuat Paşa tarafından yaptırılmıştır. 18’ci yüzyılda inşa edilen tarihi saat kulesinin, şehirdeki önemli kesme taş işçiliklerinden biri olduğu görülmektedir.
Saat kulesi tarihi özelliklerini koruduğu kadar sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Ayrıca şehir merkezindeki önemli buluşma noktalarından birisi diyebiliriz.
3. İshak Fakih Camii
1433 yılında yaptırılan tarihi cami, Kütahya şehir merkezinde bulunmaktadır. Tuğla ve kesme taş ile inşa edilen caminin göz doldurucu iç dekorasyonunun yanı sıra, dış mimarisi de dikkat çekmektedir.
4. Murat Dağı Kaplıcaları
1987 yılından beri Türkiye’nin termal turizmine hizmet eden Murat Dağı Kaplıcaları, Gediz ilçesinde ilçe merkezinden 30 kilometrelik uzaklıkta bulunur.
Kaplıcanın başta romatizma, kadın hastalıkları, kas ve sinir hastalıkları gibi çeşitli hastalıklara faydalı olduğu bilinmektedir. Şehrin termal turizmi için önemli bir yere sahip olan Murat Dağı Kaplıcaları, etrafını çevreleyen ağaçlık alanlarla doğa ile iç içe olan bir termal merkezdir.
5. Kütahya Ulu Camii
Kütahya Ulu Camii
Şehir merkezinde bulunan Kütahya Ulu Camii, 1381 yılında yaptırılmıştır. Tamamen kesme taş işçiliği ile inşa edilen caminin 6 yarım kubbesi, 2 tam kubbesi ve 64 penceresi bulunmaktadır.
Cami içerisinde çini ile yapılmış bir Kâbe tasviri de ziyaretçilerin dikkatini çeker. Şehir merkezinde bulunan cami oldukça geniş bir namazgâh bölümüne sahip olup, ilk günkü orijinal yapısı ile günümüze kadar gelmiştir.
6. Kütahya Kalesi
Kütahya Kalesi
Ne zaman yaptırıldığını dair kesin bir bilgi bulunmayan Kütahya Kalesi, tahminen antik çağlarda yaptırılmıştır. Kale yapısına bakıldığında Bizanslılar tarafından yaptırıldığı tahmin edilmekte olup, Bizanslılardan sonra Selçuklu ve Osmanlıların yaptığı eklemeler ile dikkat çekmektedir.
İç kale, aşağı ve yukarı kale şeklinde toplamda 3 ayrı bölümden oluşan Kütahya Kalesi, Kütahya hisar tepesinde konumlu olup ulaşımın kolay olduğu bir noktadadır.
Dokusunu sağlam bir şekilde koruyarak günümüze kadar gelen Kütahya Kalesi, Evliya Çelebi’nin Seyahatname kitabında da geçmektedir. Kitapta Evliya Çelebi kalenin toplam 70 burcunun olduğunu söylemektedir. Kale içerisinde gazino, iki farklı mescit ve iki çeşme bulunmaktadır.
7. Sarıçiçek Yaylası
Sarıçiçek Yaylası / Kütahya
Kütahya’nın Gediz ilçesinde yer alan Murat Dağı’nın saklı cennetlerinden biri diyebiliriz. Kaplıcaları ve otelleriyle meşhur olan Sarıçiçek Yaylası, Kütahya gezilecek yerler arasında geziginler tarafından dikkat çekiyor. Bozulmamış tabiat örtüsü ile sessiz ve huzurlu bir ortam arayanlar için biçilmiş kaftan. Kütahya geziniz sırasında Sarıçiçek Yaylası’na uğrayarak, göl kenarında doğanın tadını çıkarabilir ve yaban hayat ile enerjinizi toplayabilirsiniz.
8. Kütahya Çini Müzesi
Kütahya Çini Müzesi
Çini müzesinin bulunduğu bina tarihi bir özelliğe sahip olup, Yakup Çelebi tarafından yaptırılmıştır. 1411 yılında yaptırılan büyük bir külliyenin imaret bölümünün 1999 yılında müzeye çevrilmesi ile hizmet veren Kütahya Çini Müzesi, günümüzde Türkiye’nin tek ve ilk çini müzesi olma özelliğini taşımaktadır.
Çini müzesini ziyaret ettiğinizde sadece bir müzeyi değil, aynı zamanda tarihi bir yapıyı da ziyaret etmiş olacaksınız. Çini müzesi içerisinde Yakup Bey’e ait çiniden yapılmış bir sanduka yer almakta olup, bu sanduka müzeye farklı bir anlam katmaktadır.
Müzenin farklı sergi salonlarında ise çiniden yapılmış panolar, ev gereçleri, vazolar ve kitabeler gibi farklı birçok araç ve gereç bulunmaktadır. Harika çini süslemelerinin en ince detaylarını görebileceğiniz birçok esere ev sahipliği yapan çini müzesi, Kütahya’ya gitmişken görülmesi gereken yerlerden biridir. Girişi ücretsiz olan Kütahya Çini Müzesi, il merkezinde ulaşımı kolay bir noktadadır.
9. Kütahya Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi
Kütahya Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi
Kültür ve sanata meraklı olanların yanı sıra arkeolojik eserlere de merakı bulunanların Kütahya gezilecek yerler listelerinde yer alan müze, binlerce arkeolojik esere ev sahipliği yapmaktadır.
Sergi salonlarında özellikle geçmiş dönemlere ait kültür ve sanat eserlerinin yer aldığı Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi, 2005 yılında il merkezinde açılmıştır.
10. Yoncalı Kaplıcaları
Yoncalı Kaplıcaları / Kütahya
Adını almış olduğu yoncalı ilçesinde bulunan kaplıcalar, travma hastalıkları, sinirsel hastalıklar, böbrek hastalıkları, kireçlenme ve romatizma gibi farklı birçok hastalığa faydalı olmaktadır.
Adeta bir termal merkez konumunda olan Kütahya’da bulunan önemli kaplıcalardan biri, Yoncalı Kaplıcalarıdır. Efsaneye göre Selçuklu sultanı Alâeddin Keykubat’ın felçli kızını Yoncalı Kaplıcalarına getirdikten sonra, burada şifa bulduğu söylenmektedir.
11. Dumlupınar Şehitliği
Dumlupınar Şehitliği / Kütahya
Kütahya’ya gittiğiniz de milli mücade döneminin atmosferini hissetmek için Dumlupınar Şehitliği’nide ziyaret etmenizi öneririz. Sembol amaçlı oluşturulan şehit mezarları, heykelleri ve kitabeleri ile görülmesi gereken bir yerdir. Ayrıca şehitliğin içerisinde Atatürk, İnönü, Fevzi Çakmak Anıtı, Milis Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Şehit Baba ve Oğul Anıtı bulunuyor. Kütahya’nın tarihini size aktaracak bu şehitlik 7 gün 24 saat ziyaret açık.
12. Şehitler Anıtı ve Parkı
Şehitler Parkı, insanların dinlenme ihtiyaçlarını giderebilecekleri huzur verici parklardan biri olup, parkın içerisinde bulunan Şehitler Anıtı ile dikkat çekmektedir. Anıtın iki tarafında Türkiye’nin 81 ilini temsilen yaptırılmış sütunlar yer almaktadır.
Şehitler Anıtı geçmişten günümüze kadar şehit olanların anısını yaşatmak için geleneksel Türk mimarisi ile yapılmış, 15 metre yüksekliğindeki simge bir yapıdır.
13. Kütahya Kurşunlu Camii
1378 yılında yaptırılan Kütahya Kurşunlu Camii, şehir merkezinde yer alıyor. Kasım paşa tarafından 1520 yılında bakımının yapılması nedeni ile kasım paşa camii olarak da bilinen Kütahya Kurşunlu Camii, kare plan üzerine inşa edilmiş olup, tuğla ve kesme taş işçiliğinin önemli detaylarından biridir. Günümüzde de ibadet amacıyla kullanılan tarihi cami, orijinal dokusunu korumaktadır.
14. Dönenler Mevlevihanesi ve Camii
Dönenler Mevlevihanesi / Kütahya
Börekçiler Mahallesi’nde şehir merkezinde bulunan Dönenler Mevlevihanesi, Mevlevi kültürünün Kütahya’daki en önemli merkezidir. 1237 yılında yapımına başlanan Mevlevihane, 1243 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır.
İlk olarak mescit bölümünün yapıldığı Mevlevihane daha sonra çeşitli eklemeler almış ve günümüzdeki görünümünü kazanmıştır. 1812 yılında ise detaylı bir tamirat gören Dönenler Mevlevihanesi, dikkat çekici iç ve dış mimarisi ile Kütahya’da gezilecek yerler arasında yer almaktadır.
15. Kütahya Çinili Camii
Kütahya denilince akla ilk gelenlerden biri olan çini, farklı birçok yapının süslemesinde tarih boyunca kullanılmıştır. Ressam Ahmet Yakupoğlu tarafından inşa edilen Kütahya Çinili Camii, Türk İslam mimarisinin detaylarını yansıtmaktadır. Özellikle Orta Asya Türklerinin mimari tarzını yansıtan Kütahya Çinili Camii, şehrin tarihi simge yapıları arasındadır.
16. Domaniç Ormanları
Domaniç Ormanları / Kütahya
Bölgenin oksijen kaynaklarından biri olan Domaniç Ormanları, adını almış olduğu Domaniç ilçesinde yer alır. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında insanların yoğun ilgi gösterdiği ormanlar, doğa ile kucaklaşmak isteyenlerin Kütahya gezi rehberi listelerinde yer almaktadır.
Domaniç Ormanları içerisinde piknik yapmak için elverişli alanların yanı sıra, kampçılık faaliyetleri için de uygun birçok yer bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle Kütahya’da üniversite eğitimi gören gençler, kamp yapmak için sıklıkla Domaniç Ormanlarını tercih ederler.
17. Kütahya Kent Ormanı
Kütahya Kent Ormanı / Kütahya
Şehir merkezinde bulunması nedeniyle ulaşımı kolay olan Kütahya Kent Ormanı, il merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alır. Özellikte Kütahyalı vatandaşların havanın iyi olduğu günlerde sıklıkla ziyaret ettiği kent ormanı, piknik yapmak için şehirdeki en elverişli noktalar arasındadır.
18. Simav Gölcük Yaylası
Simav Gölcük Yaylası / Kütahya
Doğanın kucağında zaman geçirmek isteyenlerin tercihi olan Simav Gölcük Yaylası, benzersiz doğal güzellikleri ziyaretçilerine sunmaktadır. Yaylada bulunan restoran ve birkaç küçük alışveriş merkezi, buraya piknik yapmak için gelenlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri önemli noktalardır. Kütahya gezilecek yerler arasında Simav ilçesindeki yaylayı ziyaret ederek, tertemiz havasını içinize çekip burada bir süre zaman geçirebilirsiniz.
19. Frigya Vadisi
Frigya Vadisi / Kütahya
Kütahya şehir merkezinden 8 kilometre mesafedeki Frigya Vadisi, doğaseverlerin şehirdeki önemli keşif noktalarından biridir. Vadi içerisinde Frigyalılar döneminde yumuşak kayaların oyulması ile oluşturulan birçok yerleşim yeri bulunmaktadır.
Vadide bulunan mağaralar buraya mistik bir hava katarken, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler de Frigya Vadisi’ni ziyaret etmektedir. Vadinin en önemli özelliklerinden biri de, Bizans ve Romalılar tarafından kayaların oyulması ile inşa edilen kilise gibi yapılara sahip olmasıdır. Vadi il merkezinde sayılabilecek mesafede olup, ulaşımı oldukça kolaydır.
20. Yeniköy Peri Bacaları
Yeniköy Peri Bacaları / Kütahya
Tıpkı Nevşehir’de bulunan peri bacalarına benzer yapısıyla dikkat çeken Yeniköy Peri Bacaları, Simav ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Şehre gelen turistlerin Kütahya gezilecek yerler listelerinde yer verdikleri peri bacalarını ziyaret ederek, bu muhteşem doğa harikasını yerinde görmenizi tavsiye ederiz.
Kütahya’da Alışveriş
Çini ve porselen işçiliği ile yapılan el sanatları, Kütahya’da alınabilecek hediyelik eşyalar arasındadır. Aynı zamanda hasırdan imal edilen farklı el işçiliği ürünlerde, yine Kütahya’ya özgü hediyelik eşyalar arasında yer almaktadır.
Kütahya’da Ne Yenir?
Kütahya gezilecek yerler keşfedildikten sonra eşsiz lezzetleri ile kendinizi ödüllendirmemek olmaz. Farklı lezzetleri bir arada sunan zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Kütahya’da, muhteşem lezzetleri ile tatmanız gereken birçok yiyecek ve içecek bulunmaktadır.
Şehirde bir küpün içerisine yerleştirildikten sonra yavaş yavaş pişmeye başlayan kuzu etinden yapılma Kütahya küp kebabı, kebap tutkunlarının mutlaka takması gereken lezzetlerin başında gelmektedir.
Tereyağı ve yoğurt ile birlikte servis edilen ve mantıya benzer yapısı ile dikkat çeken cimcik, yine şehre özgü bir başka lezzettir. Tatlı yiyelim tatlı konuşalım diyenler ise, şehrin en meşhur tatlıları arasında bulunan sütlü incir tatlısını tercih edebilirler.
Bunların dışında; kızılcık tarhanası, Kütahya usulü güveç, erik hoşafı, yufka tatlısı, şibitli tavuk tiridi, gökçümen hamursuzu, sıkıcık çorbası, haşhaşlı gözleme ve tosunum böreği gibi şehre özgü muhteşem lezzetleri de Kütahya seyahatiniz esnasında tadabilirsiniz.
Kütahya’ya Nasıl Gidilir?
Kütahya’ya nasıl gidilir?, sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyiz. Ege bölgesinin iç kesimlerinde kalan bu şehre otobüs ile yolculuk yaparak eşsiz manzaralara tanıklık edebilirsiniz. Ayrıca otobüs yolculuğuna katlanamayanlar için ise Kütahya’da havalimanı bulunuyor diyebiliriz. Kütahya Zafer Havalimanı sayesinde birçok ilden kısa sürede Kütahya’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kütahya Hakkında Kısa Bilgiler
Kütahya Nerede: Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde bulunan Kütahya, Yelice Dağları’nın eteklerinde diyebiliriz.
Kütahya’nın Komşuları: Bursa, Balıkesir, Manisa, Afyon, Bilecik, Konya ve Eskişehir, Kütahya’nın komşu illeridir.
Kütahya’da Eğlence: Kütahya sosyal hayatın durağan olduğu şehirlerimizdendir. Gece hayatı pek olmayan bu şehirde kafe ve pub bulmanız mümkün.
Kütahya’da Eğitim: Eğitim bakımından Türkiye’nin zengin şehirlerinden olan Kütahya’da, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi bulunmaktadır.
www.festivaltur.com